JUŽNJAK ISTRAŽUJE: Koji to dobri polovnjaci mož kupite do 1000 evra?

Južnjak istražuje koji to polovnjaci mož da pazarite do 1000 evra a da se pritom ne zaglibite kod majstori i prodavci auto delova. Koji su to polovnjaci ostavili neizbrisiv trag na naši putevi, koji su jeftini za održavanje a pouzdani?

VOLKSWAGEN GOLF 2

Model koji na Balkan ima već popularnost nego u zemlju iz koju je poteko svakako je “dvojka”. Nekad statusni simbol, danas auto koji mož sebi da priušti skoro svaki vozač. Iako ga ne krasi neki poseban dizajn, a nije ni nešto udobna, “dvojka” je sa svoju izdržljivost, pouzdanost i ekonomičnost pogotovo u dizel varijante, brzo osvojila sipmatije od naši vozači.S godine proizvodnju od 1983-ću do 1992-gu svakako ne spada u mladja vozila ali gazi ovi naši fantastični putevi barabar s njima, čak ih i po iskustva od zadovoljni vlasnici podnosi daleko bolje po trapovi. Vrlo je poznata poslovica “da u golfa dvojku prvo crkne, vozač” pa zato ne čudi činjenica da tolko drži cenu, mada bi mnogi rekli i nerealnu. Ako naidjete na dobro očuvan primerak, sigurno je da će se lepo navozite za male pare, taman da si uštedite za novi par bubrezi.

 

 

3 x JUGO 55 

 

Neizostavno prevozno sredstvo iz domaću radinost mož da nabavite u sasvim fino stanje i za 300 evropske novčanice, pa Južnjak preporučuje da za hiljadu evra kupite tri komada. U suštinu Jugo nije loš auto, samo si je vrlo senzitivan, ko žena u PMS. Danas oće da upali, sutra neće da upali, preksutra se sam od sebe upali, pa je zato naša preporuka da posedujete više komada, minimum 3, jer po zakon verovatnoće jedan će uvek bude spreman za voženje. Jeftin je za održavanje, lak za guranje, ima si našu dušu i nije loš izbor za kupovinu.

 

 

Toyota Corolla mk6

 

Po svetsku statistiku Corolla je naprodavaniji model na svet. Model o kom pišemo je šesti po red izašo iz familiju Corolle, i štancan je od 1987-mu do 1991-vu godinu. Japanci ko Japanci, možda ovako jesu čudan narod, i gledaju svakakvi filmovi, al kad su kola u pitanje, tu nema šala. Corolla je jedan od naizdržljiviji automobili do 1000 evra, iako je godine gaze. Vrlo pouzdana i kompaktna. Najugradjivaniji motor od 1300 kubika i oko 75 konjske snage je vrlo štedljiv s vrlo dobre performanse. Na naši prostori popularnost je stekla ko nova jer je bila dosta jeftinija od konkuretni (npr. čak 5000 maraka od Golfa 2, od Kadetta 7000…), a u suštini je davala više za te pare. I posle tolko godine Corolla mož se nadje u vrlo dobro stanje upravo zbog japansku preciznost i kvalitet izradu.

 

FIAT PUNTO mk1

 

Mali gradski auto, od italijansku proizvodnju, sa fin kvalitet izradu, dobru pouzdanost i vrlo jeftino održavanje. Pišemo o prvi model Punto, koji je s proizvodnju krenuo kad kod nas bila hiperinflacija, a s proizvodnu traku sišo kad avioni iz Aviano išli da se promaju do nas. Sa svoju početno nisku cenu, a dosta fin dizajn i jeftino održavanje uspeo je da se umuva na naši putevi. Punto je ustvari italijanski Jugo, koji nije u PMS, i koji je možda komforniji za dva konfekcijska broja. Inače uzbrdo, pogotovo pun muči se isto ko Jugo, i ispušta slični vapajući zvuci. Čak mu je i najugradjivaniji motor od 1100 kubika i 55 konjske snage vrlo sličan ko Zastavini motori, a to ne treba čudi jer je Zastava svojevremeno “pakovala” Fiati po italijansku licencu, i uopšte mnogi modeli su skoro pa iskopirani Fiati.

 

AUDI 80 Jaje

 

Za ovaj model smo ranije pisali jedan opširan tekst, pa će zbog toga da vas zamolimo da predjete na link Audi Jaje , da ne bi prepisivali sami od sebe.

 

 

HONDA Civic mk4

 

Još jedan izdržljiv Japanac mož se nadje za ove pare. Honda Civic je mali gradski auto, al s dosta dobre performanse. Model o koji pišemo proslavio se ko gradski zvrk zahvaljujući Hondini agregati koji sa malu kubikažu imaju veliku konjažu tj konjsku snagu a zapravo su mali potrošači. Honda je ko svi Japanci poznata po kvalitet, i sportske performanse pa zato Civic i posle 20 i kusur godine ume da “ostavi” iza sebe i mnoga novija vozila. Iako u nju nema nešto mnogo mesto, barem mož da se vozite pouzdano i jeftino, a i da sebi priuštite malo oštriju vožnju za manje od 1000evra.