B(R)LOG “Meni će daš duži s mleko”

Domaća ili kako je na jug Srbiju zovemo -turska kafa, polako ide u penziju bar što se tiče kafići i ostala nalickana mesta, a na njeno mesto uripuje mlada, lepa, šarena, duža s mleko.

 

Espresso kafa poreklo vuče iz Italiju, pošto Italijani takvi kakvi su uvek mora teraju neku kontru na svi ostali i da izmišljaju toplu vodu i rupu na saksiju. U osnovu to je kafa koja se uz pomoć jednu kockastu mašinku, sa nekakve cevke i ručke mož mnogo brže svari negoli kad baba turi džezvu za “tursku” na plotnu od alfa-plam šporet.

Ima više vrste tej italijanske kafe, ko što su npr: “Un caffe”,”Caffe Americcano”,”Capuccino”,”Macchiato”,”Latte macchiato”, ali mi ovde nismo mogli da punimo glavu s komplikovani nazivi, pa smo ih prekrstili prosto u “duži s mleko”,”kraći s mleko”, il pa bez mleko, jer koj će puni memoriju s neki glupi nazivi kad se treba zapamte bitne sekvence iz ogovaranje uz tu istu kafu. U ove kafe šećer se meće naknadno, i mahom dolazi na tacnu u artijsko pakovanje.

Nema ratluk!

Velika mana od ove kafe je što uz nji ne ide ratluk, pa čovek nema sa šta da zablaži kad gu popije, il ako je poveo dete da mu ćušne ratluk da ne poObara sve živo od astal. Zato su se naši ugostitelji odlično snašli, tako što su došli do genijalnu i mnogo jeftiniju varijantu, uveli su PLASTIČNE kašičke. E sad, ona baš nije tolko slatka ko ratluk, ali je ustanovljeno da gu ljudi žvaću i do dva sata nakon što su posrkali kavence.

 

Nepisano pravilo je da se “duži s mleko” mora pije u što puniji i prometniji lokal, jer što bi seo neko da se popriča s drugara, kad mož da bude “vidjen”, da blene okolo i rčka telefon. Čak jedna italijanska firma po imenu “ZABUDALLE” izmišlja šolju za kafu u koju će integrišu punjač za mobilni aparat, koji će energiju da crpe direktno od vruću kafu, tako da će telefon mož da se puni dok se kafa ne oladi. U slučaju da ovaj tekst čitate upravo dok srkate kafu, PRIJATNO!