B(R)LOG: Vodič za EMIGRACIJU- Srbi na MALTU!

Otkud tolko Srbi na Maltu? Pa ete tako što nam mnogo dobro u ovuj našu državu, pa se koprcamo sa pare, mačujemo se s ljudi, je*avamo sojke (izvinjavam se), i sve to radi reda i zakona, tako je po propis. Što i kako se ljudi odluče da odu na Maltu pre nego Švedsku, Norvešku, Nemačku, Dubai, Ameriku? Zato što svi imaju po nekog zaluđenika dole: strica, tatka, dedu, drugara, svastiku, švalerku itd. A i lepo vreme, mnogo, zimi ispod 15  stepeni ne pada temperatura, ne mora se jebavaš s drva.

 

E prvo što treba da se obezbedi jeste stanče, to ti je najpoteško da nađeš povoljno dole. To će te košta između 300 i 1000 eura, što mora spremiš unapred, jer se daje depozit i do osmi u mesec plaćaš za naredni. Treba ti bar 100 eura za put, zavisi kako putuješ, preko Sofiju, Budimpeštu, Italiju.. Ima cimanje na granicu ako ne slećeš iz EU i onda mora imaš dovoljno pare za tolko i tolko dana jer si ti kao šatro turista. I nešto pare za jedenje i pijenje za prvi’ mesec dana. Mnogo dobro ako te prihvati neki tvoj poznanik u stan pa neće imaš tolki trošak.

 

POSO- Ovi što ne bekću ništa od engleski, oni moraju na građevinu, i to idu kod ovi naši, uglavnom. Oni su pola prejebotine, jer kasne sa isplate, lažu, prodaju muda za bubrezi itd. Mož’ se naleti i na dobrog nekog. A koj će ti završi papiri, to je pitanje. Zarada ti je okvirno 1000 eura, možda manje možda više, zavisi koja vrsta građevine i kol’ko ti je satnica. Uglavnom žališ što nisi pred zadrugu z drugari sad, al’ znaš za šta si otiš’o! Rekoše mnogi, i nađoše druge drugare i druge zadruge na toj istoj Malti. Pare slabo šalju doma.

 

Ete i ja na gradilište!

Ima i oni perspektivni, to su uglavnom ovi od po 20-25 godine što napraviše neke sivijeve od konobari, svi radeli po Niš, Beograd, Leskovac, Pirot po 3 godine u neki kafić, i kao će rade ovde. Neki i fino prođu, ali koji poznaju jezik. Ovi što ne znaju, rade kao runner-i (to se tako kaže) iliti kao helperi, a ne glavni majstori. Raznose tanjiri, čiste stolovi, sipaju vodu itd. Ali snalaze se, deca – što bi rekli stariji. Od 4 eura je sat, pa na gore, što više sati, bolja zarada. Za papiri – teško. Neki ostaju na crno, neki se prijavljuju kao perači sudovi. Snalaze se..

 

Ima i oni što se ističu, kockaju, izlaze po poznato mesto na Maltu po striptiz barovi i noćni klubovi, Pačevil, zadužuju se pare, uglavnom kod naši, imaju si tako još po neki porok, al’ nema veze, živi brzo batke. Isto tako zavisi dal’ ideš u sezonu ili van sezonu, neje baš lako za pos’o. Treba guraš, petljaš, cirkulišeš, ideš od mesto do mesto, nekom se i prijede ono što se ne jede, ali bato neje ko svuda, ne cvetaju ni ovde tikve. E sad, bolje ti je nego u Srbiju, to sto posto, samo što i ovde ne mož’ pobegneš tol’ko od naši. Ni od Makedonci. Ni od Bugari. Ima jedno mesto, vika se Budžiba, kažu kao Budva – em mnogo naši, em plaža, em svašta nešto, u detalji da ne zalazim, sve vi je jasno.

Ovoj vi je lepa slika od Maltu, znači dođite, kao turisti, ili da radite, ionako mora imate pare, a dal’ će gi napravite, pitanje je u kakvo si društvo upadnete.

 

Tekst poslao IZ NIŠKU BANJU RADE