ĆE BUDU PARE: I PENZIONERI mož da budu UPRAVNICI zgrade!

Nov Zakon omogućava na stariji a vitalni ljudi da si rade ko upravnici zgrade. Ko oće da naplaćuje te usluge, će mora si položi nekakvu licencu, i ona će se verovatno plaća, ko i sve ostalo.

 

Zorica li još nije platila za čistačicu?

Penzioneri koji su do sad mufte, iz ljubav prema svoju zgradu vodili red o nju, jurili decu iz ulaz, svadjali se s komšije za parkiranje oko zgradu i na travnjak, a i zvonili komšijama na vrata kad pušte malko jače muziku, od sad će mož za to i platu da si prime. Merak. Oni koji oće nadalje da rade volonterski (čitaj bez pare), neće mora polažu nikakvi ispiti, i neće imaju dodatne obaveze, ali ni par crvene preko penziju. A ovi što se rešili da uzmu neki dinar i popune ionako šupalj kućni budžet, će mora pa da uzmu knjišku u ruke, naočare se podrazumevaju, i da spreme taj ispit za upravnika od zgradu. Još nije poznato kolko će traje taj kurs, i kolko će bije po uši, zna se samo da je za toj zadužena Privredna komora Srbiju.

Kako reče Saša Kostić, predsednik od Udruženi pokret slobodni stanari Niš, na vlasnici nekretnine s nov zakon ostaju dve opcije- da si izaberu direktora zgradu iz komšiluk, il da prepuste odluku na lokalnu samopravu, koja će postavi licenciranog upravnika, po zakonu verovatnoće nekog preko vezu. On dalje kaže da će si penzioneri koji su se do sad majali oko zgradu mož nastave tu rabotu, ali uz mnogo više obaveze.

NEKA KINTA ZA TRUD

Predsednik Savez od penzioneri Srbiju Đuro Perić pretpostavlja da će veliki broj penzioneri koji su do sada radili kao predsednici skupštinu stanara u zgrade gde stanuju i žrtvovali se, to prihvate da čačkaju i dalje, uz malu nadoknadu. Ta odluka, međutim, će zavisi od veličinu zgradu i obim rabotu i odgovornost.

Goleme zgrade, s mnogo stanovi i duše će znače i mnogo poso za upravnici, koje neće mož ko do sad da rade formalno- kaže Perić. – U takve situacije, onaj se uvati u taj težak poso, fala Bogu će očekuje i neki dinar za to.

(prilagodjeno s Novosti)