Kuj je taj Južnjak?!

Južnjak- prvi portal bez gramatiku!

 

Kuj je taj Južnjak? Šta li će drobi pa on sad? I to bez gramatiku? Svakakvi ih ima.

 

Ovako, prvi internet portal, u koji se piše bez poštovanje zvaničnu gramatiku, simbolično je kršten Južnjak. Ko što i malo dete u Srbiju zna, da se na jug, priča dosta drugačije negoli na DNEVNIK 2, i da se južnjaci smatraju za „nepismeni“, „seljaci“, za „prosti“. Doduše, u svo to omalovažavanje zdušno su pomogle pojedine naše serije, i Siniša Pavić, jer su iskarikirale naš naglasak, i direktno ga vezale za loše osobine od likovi iz te serije, a tu mahom alavost, nepismenost, pokvarenost, pa i tupost.

Pošto su nas oni udesili kako jesu, Južnjak ima misiju da jug Srbiju, naš govor, i mentalitet, prikaže u jednu mnogo realniju sliku. Da prikaže da južnjaci nisu samo Šojić, Djoša i Tika, već da su naprotiv južnjaci Bora Stanković, Branko Miljković, Duško Radović, Žika Milenković, Dejan Stojiljković, i još mnoge veličine, vrlo uspešne u svoja zvanja.

Južnjak će se trudi da očuva i neguje ovaj naš govor, iako nije vrzan ko kuče samo za jedan dijalekt (npr vranjanski, lužnički, niški), nego je to mešavina od svi nji, neki malko više, neki možda manje, kako se zapati.

Takodje na portal neće bude crna hronika, i uopšte neka negativna pisanja. Će se trudimo iz petne žile, da oraspoložimo svakog koji se ukači na ovaj sajt, da ovde preovladjuje jedna pozitivna i meraklijska atmosfera, kakva je inače naša južnjačka. Na našu golemu žalost, posetioci neće mož ništa da zameze, a ni da nazdrave s neku mučenicu, il pa pivo (koj šta tera), jer ni internet ne dava, ali će si mi ovako zasednemo neki put, djuture.

Izvolte i dobrodošli na prvi portal bez gramatiku, pa u zdravlje dugo da se družimo!