NEŠA PIROĆANAC: Čovek koji je OPLJAČKAO Nišku BANKU za 300.000 marke, i to S OLOVKU!

Ako bi se po nečiji zanimljiv i buran život trebao snimi film, po priču nalik na ovija američki blokbasteri od višenulovane cifre, ne bi mogo se izostavi Nenad Petrović zvani Neša Piroćanac.

 

Gostovanje u emisiju “Arhiv duše”, na TV5 (dok postojao)

 

Nenad Petrović (u nastavak tekst Neša), završio je gimnaziju u rodan mu Pirot, ko odličan djak, ko bistro dete, mož se kaže i pobistro od ostali, i upisao je gradjevinski fakultet u Niš. Fakultet je počeo da završava mnogo dobro, cepao ispiti, nacrti, desetke, al tako isto počeo cepa i kečevi, i kraljevi, i žandari, i dame, i sve ostale karte. Tolko dobro je počeo da igra karte, da je ubrzo i kintu od partije zaradjivao, i to ne malu kintu, tako da je morao ženu da laže da radi s devize, da ga ne bi provalila. Partija po partiju, pokerčić (što bi Neša reko) po pokerčić, pare počele se gube, strast prema igranje da raste, a prihodi za nastavak igranje bili sve manje. Kao vrlo inteligentan tip, Neša nije dozvolio da ga kocka dovede do prosjački štap, već je smislio kako da se “uzajmi” pare, i “izvadi se iz bulu”. E sad, u to vreme država propadala, vladao socijalizam, ljudi nisu držali firme il nekakvi biznisi, pa nije imao od kog da se uzajmi. I setio se, ko će ima pare ako neće BANKA?! I pošto je Neša tad živeo u Niš, logičan sled dogadjaja je da je po zajam otišo u Nišku Banku.

 

NIŠKA BANKA

Otišo si Neša lepo u Nišku Banku, pozajmio 300.000 marke, nemačke. I sve bi bilo u redu, još samo da je banka znala da mu je pozajmila te pare. E sad, kako ih je Neša oladio za tolke pare, a da tolko ekonomisti, čuvari, radnici u banku nisu mogli na dupe da sednu kad su na kraj godinu napravili matematiku i godišnji obračun, i shvatili da su kraći za 300 tisuć nemačke valute?

U to vreme se sve završavalo s čekovi. Imaš neki dinar na račun, odeš u banku, napišeš kolko si oće podigneš, onaj likvidator (to je jedna tetka što ti odobri da podigneš pare ako gi imaš na račun) ti udari pečat, ti odeš na blagajnu, daš im overen ček, oni ti isplate pare, ti si odeš dom, odvedeš ženu na večerku, pa si sutra trljaš glavu. Upravo na taj sistem podizanje pare Neša je našo krucijalnu manu, i rešio da objasni na bankari od koje drvo se delje Pinokio. On si je na ček pre nego što ga overio napisao cifru koju je stvarno imao na račun, i oni su mu odobrili, medjutim on je nakon “overavanje”, taj ček prepravljao u desetostruko veću cifru (npr. odobreno 900 maraka, on prepravi u 9000 maraka), i s taj prepravljen ček on si digne marke. Nesreća je bila što ga baš u taj period krenula loša karta, a poznato je da “majka nije sina tepala što se kocka, nego što ide da se vadi”, a Neša rešio da se izvadi, a karta nije išla, a on se vadi, a karta i dalje ne ide, tako da je prepravljanje čekovi obavio jedno triestinu put. I došo do cifru od skoro 300.000 DEM, u to vreme. Mnogo pare. Shvata da te pare ne mož vrati, al ne pada u očaj, nego sošku u ruke (onu crvenu), i pravac Švajcarska.

Život u Švicu

U Švicu se Neša, prirodno snalažljiv i pametan čovek lako snašo. S izučen kockarski zanat, u bogatu državu za njega nije bilo teško da se umuva. Na sam početak boravak tamo, imao je sreću da upozna i združi se sa najveći kockari u Evropu, a poreklom Srbi. Kažem sreću, jer su ga upravo oni naučili šta je to prevara u kocku, i kako da se od nju odbrani, ali da je nikad ne koristi. I tu je Neša shvatio da ga u Niš nije zajebala loša karta kad se “uzajmljivao” pare od banku, nego upravo te kockarske fore i fazoni, zbog koji je profućkao 300.000 marke. Skupa škola nema šta. S takva poznanstva, sa vrhunski naučen zanat, na Nešu se osmehivala lepa budućnost, medjutim…

 

Robija u Niš

Sa splet (ne)srećne okolnosti, Neša je deportovan iz Švajcarsku, i sasvim slučajno je “provaljen”, i doveden u Niš. Sa tolku optužnicu robija nije ginula, tako da je Neša odgulio par godine u niški KA-PE dom. Ali šta je problem na čoveka koji je prošo sito i rešeto da se i u ćorku snadje. Neša je uspeo da si izdestvuje baš finačko radno mesto u zatvor, da s upravnika zatvora napravi jedan mnogo dobar odnos, tako da je maltene bio ambasador medju zatvorenici. Oni su ga pituvali za saveti, on im pisao tužbe, žalbe, molbe, i svi ga u zatvor poštovali jer im je pomagao, a pritom je bistar i dobar čovek, a i delo za koje je osudjen medju zatvorenički milje može samo da dobije blagonaklonost.

 

AMSTERDAM-ROTERDAM

 

Po izlazak s robiju, Neša se ponovo otisnuo u Evropu da napravi neki dinar. Uspeo da je napravi, i to velike pare, da dodje ovde i pokrene neki biznis, medjutim po njegove reči nije mogo da se snadje u poslovne kombinacije “gume za pivo, mleko za jastuci”, i slične trange fragne kombinacije, tako da je odlučio da je časnije i poštenije da se bavi s poker i barbut, nego da juri dužnici i da nema radnicima platu iskešira.

Neša trenutno živi u Amsterdam, gde je spletom srećne okolnosti uspeo da nasledi stan i holandsku penziju (od ženu s koju se uzeo za papiri), i igra si poker i druge igre u lučki grad Roterdam, gde se obrća mnogo lepa kinta. Sve ovo ali još mnogo drugi dogadjaji mož pogledate na klip ispod.