Niš, centar od Južnu Srbiju

U slučaju da nemate mnogo pare da se mož mlatite po svetske i Evropske metropole, a oćete da vidite mnogi kulturno-istorijski spomenici (možda ne baš upakovani i nalickani ko svetski), da čalabrcnete odličan roštilj, i da se vozite s jeftin taksi, dobrodošli u Niš!

 

Odvajkada Niš je poznat grad. Dal je poznatiji po cara Konstantina golemog, po tvrdjavu, il po merak, još nije utvrdjeno. Ako se zaje#ete da posetite Niš, ovo su par mesta koja obavezno mora vidite.

Tvrdjava

tvrdjava9

Njena izgradnja počela je još početkom nove ere, tačnije u II vek,  od strane stanovnika Rimskog carstva. Smeštena je u sam centar grad, a pretpostavlja se da je njena pozicija baš tu, da bi tadašnjim žiteljima bilo blizu da predju Nišavu, i odu u grad na kafu. Centar dešavanja je za mnoga kulturno-umetnička zbivanja, i to vrlo poznatih (Nisville, Filmski susreti, Nisomnia…). Posle Rimljani koji su je zidali, tvrdjava u srpske ruke pada 1183. godine, i u nju je čak i despot Stefan Nemanja dočekao Fridriha Barbarosu, i iz taj susret je potekla ona priča kako su Srbi jeli sa zlatne viljuške, a Nemci s ruke na livadu. 1427. godinu će je osvoje Turci, koju su je posle par veka i renovirali.

Medijana

image

Staro-rimsko vikend naselje, za bogati koji su hteli da pobegnu malo iz grad od gužvu, buku i sirotinju. Tu je ujedno i boravio čuveni rimski car, inače rodjeni Nišlija Kosta golemi (Konstantin Veliki), i priča se da je on imao najveću vikendicu, s bazeni, termalne vode, mozaici (imalo se pare tad). Medijana se nalazi na 3-4km od centar Niš, i na pola put za Nišku Banju, koju takodje treba posetite.

Čegar, Ćele kula

616

Oba spomenika su usko povezana sa Čegarsku bitku iz 1809. godinu. Na mesto gde se odigrala bitka, podignut je spomenik (prvi spomenik nakon oslobodjenje od Turci), a sama okolina je vrlo živopisna, uredjena, i sa samo brdo se pruža mnogo lep pogled na grad. S obzirom da je ishod na bitku bio takav da je čuveni junak Stevan Sindjelić pucao u barutanu, i potepao nešto naši, a mnogo više Turci, u znak osvete, glave naših junaka su uzidane u tzv. Ćele kulu, pod naredbu od Hurši Pašu. Ćele kula se nalazi u isti pravac gde i Medijana, samo malko bliže, tako da ta dva mesta mož posetite o jedan trošak.

Kazandžijsko sokače

633

Poslednji bastion od staru Nišku čaršiju, i ugostiteljska Meka Niša. Do sredinu 20-ti vek, sokače je bilo zanatlijsko sokače, sa mnogo kazandžije, mutavdžije, i drugi stari zanatlije. Ali pošto se industrializacijom zanat zagubio ko šećer u inflaciju, sokače je od zanatsko ćoše, postalo glavno mesto za ispijanje kafu. Na sam ulazak u njega, postavljen je spomenik na pisca Stevana Sremca,na poznatog lika iz roman Ivkova slava –  Kalču, i na njegovo kuče Čapu, a sam spomenik je jedan lep metalan astal,  i stolice na koje sede Sremac, Kalča, a ima i jedna prazna stolička ako neko oće da se slika s nji. Čapa sedi pored Kalču, da se razumemo. Sa mnogo raznovrsnih lokala (kafići, kafane, restorani…), sokače predstavlja mesto koje poseduje pomešan duh, iz onaj stari, meraklijski Niš, i ovaj novi, moderni,duži s mleko.

zimske-carolije-2

U Niš ima još dosta spomenici, još dosta i značajna i zanimljiva mesta koja ima da se obidju, mnogo, ali stvarno mnogo kafane u koje mož da se odlično, (ponegde i dosta jeftino) ručka, da će poželite pa da se vratite. Ali, imate samo jedan način da sve ovo saznate…