Slavski maraton

Slavska sezona je počela, mnoštvo prasići, jagnjići i još po neka sitna stoka utihnuli su u ovi ladni dani sve u svrhu toga da domaćinske trpeze budu pune ko selsko kuče s buve.

 

Iako je izvorni hrišćanski običaj da krsna slava bude obeležena skromno, u krug od najbliži, u poslednje decenije one su poprimile oblik od manifestaciju. Zovu se i Kurta i Murta, budući zetovi i snajke, svi osamnest kumova, i pola ulica ili zgrada u zavisnost od toga gde se domaćin nastanio. U nastavak tekst pročitajte bez koji to segmenti nijedna domaćinska slava ne mož da prodje:

 

Kolač, sveća, žito

 

Prvenstveno kad sve svi gosti smeste, reže se slavski kolač, gori slavska sveća, a red je i da se okadi kuća (mada pojedini počeli da slave i po kafane, pa nismo sigurni šta oni okade), pa se nakon taj religijski čin, kreće u slavski maraton.

 

Hrana i dekoracija

 

Opšte poznata stvar je da prave domaćice ne smeju da se obrukaju pred gosti, i da astal mora da bude šaren ko detinja bojanka a i da se konstantno dopunjuje s nove djakonije, ko formula 1 u pit-stop a sve to da se gosti ne bi ispustili.

Rolat. Slava može i bez kolač da prodje, al bez rolat nema sile. Više vrste njih. Onda razne kiflice, 101 salata, u oval s meze samo najbolji suhomesnati proizvodi (dal će neko na slavu „posebnu salamu“ da iznese), punjene paprike (i posne i mrsne), ribe iz sve reke, mora i jezera, ako je posna, a ako je mrsna pečenje od kog se krvni sudovi zapušuju brže nego gradski odvodi posle letnji pljusak. Tu su neizostavne salvete za koje se domaćice trude da ih ispreklope tako da bi im majstor od origami skinuo kapu. Ali šteta one se ne jedu. I za kraj sitni kolači ili torta, kod veći domaćini oba.

 

Pijenje

 

Tu nastupaju domaćini. Ko ima više vrste piće, taj je bolji domaćin. Rakija mora bude domaća, ili ako nije sam peko bar da je od poznatog izvora, „evo imam ovu ujkinu, tek gu u želudac osetiš“. Vino mora ima belo, crno, crveno, roze, i sangrija za snajke. Pivo barem dve marke, i sve to u stakleno pakovanje. Neizostavna kisela voda a uglavnom bude i malo sok, za decu i savesni vozači.

 

Gosti

 

Teča što svi živi zajebava neizostavan je ko rolat. Kum 1, kum 2, kum 3, sa žene i decu, drugar iz osnovnu školu, kolege s poso, šef, cela bliža i pola dalja rodbina, pola komšiluk, i par njih sa ženinu stranu, prva su postava na svaku slavu.

 

Atmosfera

 

Gorepomenuti teča od početak pušta fore i održava slavsku radnu temperaturu, tu mu se priključuje i kum 2, a uskače i budući zet da ostavi pozitivan utisak. Žene si celo veče pričaju od gastronomska dostignuća domaćice, i poneka se žali ili fali sina, koji jadan sedi u ćošku čačka telefon i crveni se ko bulka. Posle odredjeno vreme glavna tema postaje politika ili istorija, i tu se više ne zna koj se s kog raspravlja, i atmosfera dolazi do tačku usijanja.

 

Kafa i ispraćivanje

 

Kad svi gosti popiju „sikterušu“, i krenu si kući, uz obavezno cmakanje i „fala što ste došli“ ide replika „taman poso, aj pa se prošetajte neki dan do nas“. Domaćica jadna trči da pere sudovi za paterice, deca ragrabljuju i otvaraju sve čokolade što gosti doneli, a domaćin ako je u stanju da stoji na noge gleda gde će strpa svo ono vino što dobio.